Podemos? Populismes de convent i …dels altres

Com si no n’hi hagués prou amb la desgràcia que són per elles mateixes, les grans crisis econòmiques, fan sortir com bolets, remeis aparents que són  pitjors que la malaltia que pretenen curar.

Perquè no és veritat que les situacions dolentes no puguin empitjorar. I tant que poden!, la història del segle XX  n’és plena d’exemples.    Per desgràcia, els homes hem demostrat un gran enginy a l’hora de transformar problemes greus en catàstrofes sense pal·liatius. Gairebé sempre amb la millor de les intencions, per descomptat.

Santa Claus 2

Carta a Santa Claus

Els populismes, de dretes o d’esquerres, juguen amb la desesperació de la gent,  tot fent creure que hi ha receptes simples per gestionar societats complexes com les nostres. Assenyalen un culpable de tots els mals, que segons convingui, poden ser els immigrants, els capitalistes, els polítics o el sistema, i a partir d’aquí construeixen un relat de teatre de putxinel·lis que faria riure si no fes feredat.

Volen fer creure que es tracta  d’una nova política quan és la dels culs de cafè de tota la vida, només que ara la tertúlia  es fa a les ràdios, les televisions i  les xarxes socials, altaveus de la xafarderia de sempre amb dimensions estratosfèriques. Però la frivolitat és la mateixa.

Per posar un exemple, espigolat  a l’atzar, si repasseu el programa econòmic[1] de Podemos per a la campanya de les europees, hi trobareu aquesta proposta:

-       “Auditoria ciutadana del deute públic i privat per delimitar quines parts d’aquest deute poden ser declarades il·legítimes per prendre mesures contra els responsables i declarar el seu impagament” (p.3)

Algú ha pensat que,  només amb  aquesta declaració d’intencions, el govern que la fes, es trobaria amb el tancament immediat de l’accés al crèdit o amb el seu encariment exponencial? D’on sortirien els diners per contrarestar la reacció? Quins serveis es retallarien? Quins impostos s’apujarien?

Sens dubte és una mesura brillant, pràctica i senzilla per portar una economia que trontolla  cap a la ruïna definitiva. Sensacional!

Ens en podem sortir, i ens en sortirem,  però no serà pas a base de receptes simplistes, cartes als Reis o volades de coloms. Per més angelicals i ben intencionades que siguin!

 

[1]http://podemos.info/wordpress/wp-content/uploads/2014/05/Programa-Podemos.pdf.  Per cert,  web i programa només són  en castellà. Traducció lliure, meva.

Entrada publicada a Blog Ballabriga. Marcar enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>