Comentaris tancats.

El millor pla de negoci no serveix de res per tirar endavant una empresa si no es té caràcter. Tots coneixem el cas de persones que a l’escola o a la universitat havien mostrat un gran talent, però a la vida han obtingut resultats mediocres. I, al revés, el de persones en  aparença menys dotades que han triomfat. La sort, es sol dir. I és clar que la sort influeix! Bastant més del que estem disposats a admetre quan triomfem, i bastant menys del que volem creure quan fracassem. Però, a part de la sort, hi ha quelcom més. Hi ha el caràcter.

L’emprenedor neix o es fa? No hi ha una resposta certa a aquesta pregunta. El que sembla clar és que sense determinats trets de caràcter és molt difícil anar endavant en el món de l’empresa. Costa imaginar un/a empresari/a cagadubtes o amb fòbia al risc. No diem que sigui impossible, però una persona amb aquests trets de personalitat patirà molt i farà patir molt els del seu voltant. O sigui, que serà millor que es dediqui a una altra cosa! 

El següent qüestionari no té cap pretensió científica. No és un pronòstic de les probabilitats d’èxit, però t’interroga sobre alguns aspectes cabdals del perfil emprenedor. Perquè et serveixi d’alguna cosa, cal que el contestis amb absoluta sinceritat. Aquest és un joc només per a tu. Enganyar-se un mateix és, en aquest tema, com fer-se trampes al solitari, però bastant més perillós! 

Si vols fer el joc més interessant, convida una o dues persones que et coneguin bé, i demana’ls que responguin el mateix qüestionari sense tu al davant, és clar! Si elles no t’ho diuen, no sabràs com t’han puntuat, però sabràs la mitjana de la seva puntuació total, juntament amb la teva. Ja veus que t’han de conèixer bé, i que més val que tingueu una bona relació!

Estàs a punt? Doncs endavant!

Escull el nombre de participants: 1, 2, 3 


I.-El caràcter

Fes un esforç d’imaginació, i pensa que has de valorar el teu comportament i les teves actituds com si fossin d’una altra persona. Cal que siguis objectiu/va i facis la valoració a partir dels teus actes i de la teva consciència.  Valora’t pels fets i no per les intencions.

Posa’t una nota, entre el 0 i el 10, en funció del grau que creguis que, fins ara, has demostrat pel que fa a aquesta qualitat, aspecte o tret de caràcter. Per exemple, si creus que encara no has estrenat la teva capacitat d’iniciativa, posa’t un 0 directament; però si ja al parvulari organitzaves festes, i des d’aleshores no has parat de promoure coses, posa’t un 10. 


.-Confiança en un mateix.

La confiança en un mateix és la seguretat íntima que pots aconseguir el que t’has  proposat i superar les dificultats que, sens dubte, trobaràs pel camí. Aquesta confiança no té res de fatxenda, més aviat va acompanyada de la consciència de les pròpies limitacions. 

Puntua't

.-Capacitat d\'entrega i sacrifici

Posar en marxa una empresa és com llençar un coet a l’espai. El coet requereix una quantitat immensa d’energia per vèncer la força de la gravetat, i l’empresa necessita una dedicació absoluta per néixer, créixer i obrir-se pas en el mercat durant els primers anys.

Puntua't

.-Capacitat de decidir i d’assumir riscos.

No és feina per a cagadubtes ni per a gent que s’angoixa molt amb la incertesa. Tampoc ho és per a inconscients i temeraris. El risc forma part de l’essència del negoci, i haver de prendre decisions amb informació incompleta és el pa de cada dia. 

Puntua't

.-Caràcter competitiu

Allò que defineix l’economia de mercat és el seu caràcter competitiu. Les empreses lluiten  entre elles per oferir millors productes, serveis i preus que els seus competidors als seus clients. Competint, un empresari s’ha de trobar com un peix a l’aigua!

Puntua't

.-Capacitat de lideratge. Responsabilitat.

Una empresa, petita o gran, és la feina d’un equip, i no hi ha equip sense líder. Saber-se envoltar de persones preparades, posar-les al lloc on donin el millor, motivar-les, ser responsable d’elles i saber apartar les que no donen la talla, heus aquí algunes de les feines del líder. 

Puntua't

.-Tenacitat. Perseverança

No s’ha aconseguit mai res mínimament ambiciós sense perseverança, sense un esforç llarg i persistent orientat a un mateix propòsit. Mantenir el rumb malgrat les dificultats, les distraccions i la fatiga  és vital per tirar endavant qualsevol empresa. 

Puntua't

.-Eficàcia. Capacitat de gestió.

L’eficàcia és la qualitat mitjançant la qual algú aconsegueix que les coses es facin. És a la vegada una tècnica i un hàbit, que es pot aprendre i millorar amb la pràctica. Però, per posar en marxa una empresa, val més saber-ne ja els aspectes bàsics! 

Puntua't

.-Capacitat d’adaptació i canvi

La vida econòmica és canviant per naturalesa. De manera contínua emergeixen nous factors, noves tendències, innovacions que obren oportunitats i deixen a la cuneta models de negoci. Saber-ho veure, i actuar en conseqüència i sense mandra al canvi és vital.

Puntua't

.-Honestedat i integritat

L’honestedat i la integritat són valors bàsics de les persones. A més de la vàlua professional, és impossible formar un gran equip sense alts estàndards morals i, per tant, el líder els ha de complir abans que ningú . 

Puntua't

.-Resistència al fracàs.

La gran majoria dels empresaris, grans o petits, han tingut fracassos al llarg de la seva trajectòria. Per tant, fes-te’n la idea. El que marca la diferència no és el fracàs sinó la resistència, la capacitat d’aprendre dels errors i de tornar-se a aixecar.

Puntua't

.-Coratge

El coratge és la capacitat de plantar cara a les dificultats i d’afrontar amb fermesa el perills. El món de l’empresa ens el posa a prova cada dia. El coratge, o la seva manca, es manifesta en tots els aspectes de la vida. Jutjar-se un mateix amb realisme requereix coratge! 

Puntua't

.-Capacitat d\'iniciativa

Un/a emprenedor/a és, gairebé per definició, una persona amb capacitat d’iniciativa, que prefereix fer de locomotora abans que de vagó de tren, i a la qual li agrada establir els seus propis objectius sense esperar instruccions de ningú.

Puntua't

II.-Tres coses importants

Les qüestions anteriors es referien a trets de caràcter que són necessaris per afrontar els reptes que suposa crear i fer créixer qualsevol empresa. Les tres següents es refereixen a aspectes importants en relació al projecte i a la teva situació.   

.-Il·lusió pel projecte

Per posar en marxa una empresa, t’ha de fer il·lusió. T’ha d’agradar profundament  l’aventura que vols emprendre. Si no sents aquesta il·lusió, o la sents amb tebior, més val que t’ho repensis.

Puntua't

.-Recursos econòmics per viure...un temps..

Una empresa, quan neix, és com una criatura: ho necessita tot de tu i no et pot donar res.  Per això cal que tinguis cobertes les teves necessitats vitals i les de la teva família per un període mínim, que és el doble del temps que creguis que trigaràs a tenir beneficis. 

Puntua't

.-Suport de la família

Emprendre és una manera de viure que afecta les persones que tens més a la vora. En les etapes inicials, que són llargues, les necessitats del negoci passen per davant. No hi ha horaris fixos, ni caps de setmana intocables... ni gaires diners. O sigui que, sense el suport total de la família, no t’hi posis! 

Puntua't

Enhorabona! Has finalitzat les 15 preguntes del qüestionari, revisa-les i si tot esta correcte passa a veure el resultat